Söke Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Söke Ziraat Odası > Haberler > İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

                   İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

  Bölgemizde, tarımsal hibe destekleri ile birlikte giderek yaygınlaşmaya başlayan İstiridye mantarı yetiştiriciliği, doğru şekilde yapıldığı zaman kazancı yüksek , küçük ölçekli aile işletmeleri için önemli bir geçim kaynağıdır. Maliyeti en uygun mantar yetiştiriciliğidir. Lezzet açısından da çintara en yakın mantar türüdür.

    Yeni başlayanlar için  ilk etapta kompost yapımı önemlidir. Birçok firma bu miselleri içinde hazır kompost  satmaktadır . Birkaç ay tecrübe edinildikten sonra sap, saman, pamuk tohumu, mısır koçanı gibi malzemelerle birlikte haşlama yada buhar yöntemleriyle üreticiler kendi kompostunu yaparak üretim maliyetlerini daha da düşürebilirler. Üretim aşamalarında verim ,  hijyen ve pastörizasyon işlemlerine de dikkat edilmesi gerekmektedir. İzolasyon olan yerlerde üretimin yapılması gerekmektedir. Ortalama oda sıcaklığı 20-24 derece , nem oranı %80-90 civarında , torba sıcaklığı da 32 dereceyi geçmemelidir. Hijyen konusunda mantar odalarında Kireç ve kükürt karışımı sıvı çözeltiler, püskürtülerek sineklerin girmesini ve zararlı küflerin gelişiminin önlenmesi amacıyla kullanılması gerekmektedir. Halk arasında bu karışıma Gülleci bulamacı denilmektedir . Köyden kente göçün önlenmesi, gençlerin iş imkanı yaratabilmesi ya da girişimci bayan üreticilerin kendi geçimini sağlayabilmesi için önemli bir sektör ve kazanç kaynağıdır. Bölgemiz de bu yetiştiriciliğin her geçen gün daha da yaygınlaşacağını umuyoruz.                         

 

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI

   M.KEMAL KOCABAŞ