Söke Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Söke Ziraat Odası > Haberler > BÖLGEMİZDE BU SENEKİ ZEYTİN ÜRETİMİ DURUMU

BÖLGEMİZDE BU SENEKİ ZEYTİN ÜRETİMİ DURUMU

    Sağlıklı bir yaşam için en önemli gıdalardan biri olan zeytinin bölgemizde yüzyıllardır üretimi devam etmekte ve önemini korumaktadır. Genel olarak bakıldığında bazı dağlık bölgelerdeki yağlık zeytinlerimizin bu yıl periyodisite olduğundan dolayı ağaçlardaki dane sayıları az gözükmektir. Bölgemiz yağlık zeytin üretiminde, 215 bin dekar alanda yaklaşık 1 buçuk milyon ağaç ile dekardan ortalama 230 kg. civarı verim alındığı, sofralık zeytin üretiminde, 9 bin  dekar alanda 177 bin 500 ağaç sayısı ile iyi bir bakım, gübreleme, sulama ve hastalıkla mücadelesi yapılarak, yaklaşık ağaç başına 20-25 kg. verim alındığı gözükmektedir. Bölgemiz, sofralık ve yağlık zeytin üretiminde büyük alanlara sahip yerlerden birisidir.(TUİK 2017).

         Ayrıca yaklaşık 95 bin dekar arazide de kontrollü ve kriterlere uygun organik tarım üretimi yapılmaktadır. Bizde Söke Ziraat Odası olarak bu yıl faaliyete başlanılan organik tarım denetimleri ile başlangıç olarak 300 üreticiye hizmet vermekteyiz ve ilerleyen sürelerde bu sayıyı arttırmayı planlıyoruz. Herhangi bir kar amacı gütmeden üreticilerimize daha iyi bir hizmet verebilmek adına faaliyetimizi sürdürüyoruz. Bu ay içerisinde de organik tarım desteklemelerinin yatmasıyla üreticilerimizin yüzünün güleceğini umuyoruz.

         Bu yıl sofralık ve yağlık zeytin alanlarında ise zeytin sineği (Bactrocera oleae) yüksek miktarda verim kayıplarına neden olmuştur. Ağaç başı yaklaşık %60 civarında danelerde vuruk konusudur. Bu durumu önümüzdeki yıl önlemek için ilk olarak kış mevsiminin girmesiyle birlikte toprak altına inen zararlıyı %10-20 azaltmak için sürüm yapılması gerekmektedir. Daha sonra pet şişelere hazırlanan DAP gübresi, su ya da şeker, incir, ekşi maya, su karışımı tuzakları alan içerisine asmamız gerekmektedir. Çiçeklenmeden sonra popülasyon ve tanelerdeki vuruk oranı en az %1 olduğunda ilaçlanmaya başlanması ve geç kalınmaması gerekmektedir.

         Zeytin üretimiyle alakalı üreticimize yansıyan diğer problemlerden biri ise 3 yıldır dekar başına verilen maksimum verimin 200 kg/da’ dan 120 kg/da ’a indirilmesidir. Bu durumda gübreleme, ilaçlama yapabilen yerler ve sıkım, nakliye gibi girdileri olan, dekarda daha çok verim alan üreticiyi zor durumda bırakmaktadır. Üreticiler olarak kilo başına 80 kuruş olan desteklemenin 1 liraya çıkarılmasını beklerken, dekar başına yapılan verim düşüklüğünün tekrar gözden geçirilerek değerlendirilmesi ve yüksek verim alan yerlerin faturadaki kiloya göre ödeme yapılması gerekmektedir.