Sağlıklı
bir yaşam için en önemli gıdalardan biri olan zeytinin bölgemizde yüzyıllardır
üretimi devam etmekte ve önemini korumaktadır. Genel olarak bakıldığında bazı dağlık
bölgelerdeki yağlık zeytinlerimizin bu yıl periyodisite olduğundan dolayı
ağaçlardaki dane sayıları az gözükmektir. Bölgemiz yağlık zeytin üretiminde, 215
bin dekar alanda yaklaşık 1 buçuk milyon ağaç ile dekardan ortalama 230 kg. civarı
verim alındığı, sofralık zeytin üretiminde, 9 bin dekar alanda 177 bin 500 ağaç sayısı ile iyi
bir bakım, gübreleme, sulama ve hastalıkla mücadelesi yapılarak, yaklaşık ağaç başına
20-25 kg. verim alındığı gözükmektedir. Bölgemiz, sofralık ve yağlık zeytin üretiminde
büyük alanlara sahip yerlerden birisidir.(TUİK 2017).
Ayrıca yaklaşık 95 bin dekar arazide de
kontrollü ve kriterlere uygun organik tarım üretimi yapılmaktadır. Bizde Söke
Ziraat Odası olarak bu yıl faaliyete başlanılan organik tarım denetimleri ile
başlangıç olarak 300 üreticiye hizmet vermekteyiz ve ilerleyen sürelerde bu sayıyı
arttırmayı planlıyoruz. Herhangi bir kar amacı gütmeden üreticilerimize daha
iyi bir hizmet verebilmek adına faaliyetimizi sürdürüyoruz. Bu ay içerisinde de
organik tarım desteklemelerinin yatmasıyla üreticilerimizin yüzünün güleceğini
umuyoruz.
Bu yıl
sofralık ve yağlık zeytin alanlarında ise zeytin sineği (Bactrocera oleae) yüksek
miktarda verim kayıplarına neden olmuştur. Ağaç başı yaklaşık %60 civarında danelerde
vuruk konusudur. Bu durumu önümüzdeki yıl önlemek için ilk olarak kış
mevsiminin girmesiyle birlikte toprak altına inen zararlıyı %10-20 azaltmak
için sürüm yapılması gerekmektedir. Daha sonra pet şişelere hazırlanan DAP
gübresi, su ya da şeker, incir, ekşi maya, su karışımı tuzakları alan içerisine
asmamız gerekmektedir. Çiçeklenmeden sonra popülasyon ve tanelerdeki vuruk
oranı en az %1 olduğunda ilaçlanmaya başlanması ve geç kalınmaması
gerekmektedir.
Zeytin üretimiyle alakalı üreticimize yansıyan
diğer problemlerden biri ise 3 yıldır dekar başına verilen maksimum verimin 200
kg/da’ dan 120 kg/da ’a indirilmesidir. Bu durumda gübreleme, ilaçlama
yapabilen yerler ve sıkım, nakliye gibi girdileri olan, dekarda daha çok verim
alan üreticiyi zor durumda bırakmaktadır. Üreticiler olarak kilo başına 80
kuruş olan desteklemenin 1 liraya çıkarılmasını beklerken, dekar başına yapılan
verim düşüklüğünün tekrar gözden geçirilerek değerlendirilmesi ve yüksek verim
alan yerlerin faturadaki kiloya göre ödeme yapılması gerekmektedir.