Söke Ziraat Odası > Haberler > JEOTERMAL KAYNAKLARDAN BİR ÇOK SEKTÖRDE YARARLANABİLİRİZ

JEOTERMAL KAYNAKLARDAN BİR ÇOK SEKTÖRDE YARARLANABİLİRİZ

Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta modern jeotermal tesisin nasıl olması gerektiği ve doğru bir şekilde kullanılmadığın da yarattığı kirliliği dile getirmiştik. Günümüzde Dünya’ da elektrik enerjisinin %36 sı petrolden, %24 ü kömürden, % 24 ü doğalgazdan, %16 sı ise nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır.

Bu tahminler neticesinde yenilenebilir enerji tesisi ülkemiz açısından bulunmaz nimetlerden biridir. Bölgemizde var olan ve değerlendirilmesi durumunda çok büyük bir enerji kaynağı olan jeotermal kaynağın elektrik üretiminden sonra sıcak suyun boşaltımı menderes nehrine değil de kapalı sistemlerde değerlendirilerek sera ısıtması, konut ısıtması , meyve kurutmaları, konserve için kurutma, kümes ve ahır ısıtma, balık kurutma ,  kereste kurutulması ve çimento kurutulması  gibi bir çok alanda yararlanmak mümkündür. Bizden daha az rezerve sahip Ülkeler bu enejiyi daha etkin ve çevreye zarar vermeden kullanmaktadır. Ülkemizde de artık bu konuda yetkili kişilerin daha fazla özen gösterip jeotermal enerjinin tüm olumlu yönlerinin değerlendirilmesi için çalışmalar ve desteklemeler yapması gerekmektedir. Tarımla ve doğal kaynaklarla iç içe olan bölgemizde, sera ısıtması gibi hem çevre dostu hem de ekonomik açıdan daha uygun ve jeotermal kaynakla tarımı bütünleştiren bir üretim yapmamız gerekmektedir.