Söke Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Söke Ziraat Odası > Haberler > PAMUKTA SON DURUM

PAMUKTA SON DURUM

      Bu sezon pamuk üretiminde, döviz kurlarındaki artışlardan dolayı ciddi bir maliyet artışı yaşamaktayız. Önemli tarımsal girdilerden olan mazot, gübre ve pestisit fiyatlarındaki artış üreticimizin masrafını arttırdı. Sadece ekonomik olarak değil iklimsel olarak da sıkıntılar yaşadık. Bu kışın soğuk geçmemesi sebebiyle özellikle yaprak biti ve kırmızı örümcek zararlılarımız ovamızda hakim durumdaydı. Yaprak biti zararlısı yaklaşık 4 gün de bir döl vererek çoğalan bir canlı olduğu için çok kolay zirai ilaçlara dayanıklılık sağlayabilmektedir. Sürekli aynı etken maddeli ilaçların kullanımı artık zararlıyı baskılamada yeterli gelmemekte, tekniğine uygun entegre mücadele yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bilinçsiz ve zamanında yapılmayan ilaçlamalar fayda değil tam aksine ileriye dönük zararları beraberinde getirmektedir. Tüm dünyada artık çevre ve doğaya duyarlı daha sağlıklı bir yetiştiricilik trendi hakimdir. Bu sebeple dünyada, çevreye ve insana daha az zarar vermek amacıyla zirai ilaçların etken maddelerinde düzenlemeler yapılmakta ve hatta bazıları yasaklanmaktadır. Üretici tarlasında öldüremediği zararlının sorumlusunu sadece ilaçlarda aramamalı, mevsim, tohum çeşidi, gübre kullanım miktarı, zararlının dayanımı ve yaptığı tarımsal işçiliği de bir arada düşünmelidir. Yine bu konuyla ilgili üreticilerimizi bilgilendirme amaçlı Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü personellerini davet ederek odamızda toplantılar düzenleyip arazi kontrolleri yaptırdık.

İlçemizde şu anda kayıtlı 182 adet pamuk toplama makinasıyla yoğun bir şekilde pamuk hasadı gerçekleşmektedir.

Bu yıl Söke pamuğunun kalitesini korumak amacıyla kaymakamımız Sayın Tahsin KURTBEYOĞLU başkanlığında, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Söke Ziraat Odası, Söke TARİŞ ve Söke Ticaret Borsası katılımıyla bir komisyon oluşturduk. Hasat esnasında ve depolama anında nemden kaynaklı oluşabilecek pamuktaki bozulmaları önlemek için sıkı kontroller yapılmaktadır. Bu bağlamda arazide hasat işlemi gerçekleştiren makinalar yerinde ve uzaktan algılama ile tüm hasat sezonu boyunca 7/24 takip edilmektedir. Uygun olmayan nem koşullarında ve saatlerde (saat 24:00-8:00 arası yasak) pamuk hasadı yapan ve yaptıranlara yasal işlemler uygulanmaktadır. Yine aynı şekilde çırçır fabrikalarının pamuk alım depolarındaki kütlü pamukların da nem kontrolleri yapılıp sıkı bir şekilde takip edilmektedir.

Şu andaki en önemli problemimiz fiyat oluşumudur. Geçen yıl İzmir Ticaret Borsası’nın yaptığı yöntem değişikliği sebebiyle üreticimiz artık borsada güncel fiyatları görememektedir. Konuyla ilgili hem ilgili borsayla hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla hem de Aydın milletvekilimiz Sayın Metin YAVUZ ile gerekli yazışmaları yaptık. Konunun takibini sürdürmekteyiz. Ayrıca geçen hafta Pazar günü Aydın’da Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ ile de sıkıntıyla ilgili durumumuzu bildirdik.

Son günlerde çırçır fabrikası sahiplerinin değişken döviz kurlarından dolayı sık sık toplantı yaptıklarını biliyoruz. Onlar da haklı olarak zarar etmeme çabasındalar. Fakat bizim asıl görevimiz üreticiyi ve onun çıkarlarını korumaktır. Bu konuda 28.09.2018 tarihinde cuma günü saat 14:00 da odamızda bir toplantı düzenleyeceğiz. Toplantıya oda yönetimimizle beraber Söke TARİŞ Başkanı İsmail ÖZER ve Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat SAĞEL de katılacak. Üreticilerimizin de davet edileceği toplantıda pamuğun durumuyla ilgili her türlü sıkıntı, problem ve çözüm önerileri hakkında görüşmeler yapılacaktır.

 

 

                                                                                                                      Yönetim Kurulu Bşk.

M. Kemal KOCABAŞ