Söke Ziraat Odası > Haberler > YENİ DÖNEM PAMUK EKİMİ

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI

MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ

BU YIL ÜRETİM HARCAMALARINA DİKKAT EDİLMELİ

Pamuk ekimi ilerleyen günlerde başlayacak.Toprağın geçtiğimiz yıllardan daha erken tava gelmesi ve sıcaklıkların istenilen seviyeye gelmesi,mekanizasyon ve toprak hazırlık işlemlerinin daha kolay olması sebebiyle artık ekim işlemlerine daha erken başlanmaktadır.Ancak geçen yıl etkisini pek hissetmediğimiz doların 2016 yılı eylül döneminden beri %18‘lik artışı bu yıl ki pamuk sezonunda mazot,gübre fiyatı, tohum fiyatı ,hastalık,zararlı mücadelesi ve pamuk toplama makinesi masraflarını hissedilir şekilde etkileyecek gibi görülüyor.1 kg pamuk maliyeti bu yıl %20’ye kadar  artış gösterebilir,bu durumda çiftçilerimiz, özellikle gübre,tohum ve hastalık ve zararlı mücadelesinde biraz daha dikkatli ve tasarruflu davranmalı,sıkıntılı duruma düşmemek için harcamalarına dikkat etmelidir.Çünkü geçtiğimiz yıldaki pamuk satışı ve doğrudan gelir destek miktarının,doların bu yılki yükselişini istenilen seviyede dengeleyememesi ve kâr düzeyine erişilememe ihtimali göz önüne alınırsa bilinçsiz yapılan harcamalar üreticimizi sıkıntıya sokabilir.Gübreleme konusunda atılması gereken miktardan fazla gübre uygulamamalı,tohumda da dekara önerilen tohum sayısı kadar ekim yapılmalı,hastalık ve zararlı mücadelesinde de önerilen miktardan daha fazla ilaç uygulaması yapılmamalıdır.Yeni sezonumuzun tüm üreticilerimize hayırlı ve yüzünü güldürür olmasını diliyorum.

SÖKE  ZİRAAT ODASI BAŞKANI

M.KEMAL KOCABAŞ