Söke Ziraat Odası > Haberler > ARAZİ YAPIMIZI KORUYARAK ÇÖLLEŞMENİN FARKINDA OLALIM

ARAZİ YAPIMIZI KORUYARAK ÇÖLLEŞMENİN FARKINDA OLALIM

ARAZİ MEVCUT TOPRAK DURUMUNU KORUYARAK VE İYİLEŞTİREREK ÇÖLLEŞME RİSKİNİN FARKINDA OLALIM

Ülkemiz toprakları genel itibariyle parçalanma ve ayrışmaya karşı direnç gösteremeyen rüzgar ve su erozyonuna hassas ,kumlu yapıda topraklar ve kimyasal erozyona hassas,tuz ve alkali maddelerin fazla olduğu killi topraklardan oluşmaktadır. Özellikle verimli yüzey toprağın organik madde içeriği azalıp toprak yapısı zamanla bozulmakta ve yarayışlı toprak rüzgar ya da yüzey akışın etkisiyle araziden farklı yerlere taşınıp birikmektedir. .Eğiminde  ülkemizde fazla oluşu çölleşme riskini daha da arttırmaktadır. Yanlış arazi kullanımı nedeniyle I. II.veIII. sınıf arazilerdeki yaklaşık 172 bin ha arazi yerleşim ve sanayi alanı olarak kullanılmaktadır. bu durum sel ve taşkınları tetiklemektedir. Ovamız ise belli bölgelerde su ve rüzgar erozyonu bakımından hafif şiddetli erozyon bölgesinde olup çokta önlem alınacak bir durum  yokmuş gibi gözükse de her geçen yıl fazlalaştırılarak kullanılan kimyasal gübreler, topraktaki besin elementlerinin toksik etki yapması,sulama sularının sodyum oranının artarak alkaliliği,tuzluluğu tetikleme riski ve ilaçların bilinçsiz kullanılarak topraktaki yararlı canlı aktivitesini de yok etmesi çoraklaşma ihtimalini göz önünde bulundurmaktadır.Geleceğimizi düşünerek hareket edersek çölleşmenin ve erozyonun her hangi bir yanlış bir uygulamada arazilerimize ve bizlere zarar vereceğini unutmayalım.

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI

M.KEMAL KOCABAŞ