Günümüzde her geçen gün sağlıksız gıda
tüketiminin nüfusun fazlalılığı nedeniyle artması ve neticesinde
hastalıklarında çoğalması her vatandaşımızı tedirgin etmektedir. Son dönemlerde
başlayan ve bu güne kadar fazlalaşarak
devam eden gezen tavuk yetiştiriciliğiyle satılan yumurtalar kalite,lezzet ve
sağlık açısından da tüketicinin
yönelmesini sağlamaktadır.İlaçların ve antibiyotiklerin bıraktığı kalıcılı etkilerinden
uzak,kaliteli yemlerle ve ya doğal olarak yeşilliklerle beslenen, sürekli dört
duvar içerisinde kalma stresini yaşamayan, yeteri kadar D vitamini alabilen
kümes hayvanları daha güvenilir ve
lezzetli gıda temini sağlamaktadır.Bu konuda en büyük ilgi Ege Bölgesinde
gözükmektedir.Birkaç yıl öncesine kadar gezen tavuk yumurtacılığının toplam
yumurta üretimindeki miktarı %10’lardayken günümüzde %30 civarını bulmuş
durumdadır.Bu sektörde devletinde dönemsel olarak vermiş olduğu hibeler,köye
dönüşü teşvik için gezen tavukçuluğu önemli bir sektör olarak göstermektedir. Kaliteli
ve sağlıklı yumurta üretimi yapıldığı sürece ilerleyen dönemler de birlikler
aracılığıyla, üretim ülke talebini karşıladıktan sonra yumurtaların tescillenerek ihracata geçme ihtimali söz konusudur.
SÖKE ZİRAAT ODASI
BAŞKANI
M.KEMAL KOCABAŞ