Söke Ziraat Odası > Haberler > BU YIL PAMUK ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENMEKTE

BU YIL PAMUK ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENMEKTE

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ

BU YIL PAMUK ÜRETİMİNDE ARTIŞ BEKLENMEKTE

Bölgemiz pamuk bitkisine toprak yapısı, mekanizasyona uygunluğu, iklimsel yatkınlığı ve geleneksel ürün olması nedeniyle geçmişten günümüze yetiştiriciliğine önem verilmektedir. Sulu tarım arazilerimizin büyük bir bölümünde alternatif ayçiçeği ve mısır gibi ürünlerin domuz ve diğer hayvanların zararlarından dolayı tercih edilemez durumda olması nedeniyle ovamızda pamuk neredeyse tek ürün halini almaktadır. Fakat Ülkemiz açısından pamuk üretiminin yetersiz olması sadece ihtiyacın ortalama 840 bin tonunu karşılaması, ülkemiz tüketiminin ise ortalama 1.4 milyon ton olması, yaklaşık olarak 1.2 milyar dolar civarı ithalat yapmak zorunda kalmamıza neden olmaktadır.  Pamuk ürününe uygun alanda o yıl pamuk ekilmeyip başka bir ürün ekilmesi durumunda pamuğa yapılan ithalat harcamalarının diğer ürünlere göre çok daha yüksek miktarlarda olduğunu göstermektedir. Buda Türkiye’deki alan bazında yetiştirilen ürün miktarının değeri kıyaslandığında cari açık konusunda pamuğun ekonomik olarak önemini belirtmektedir. Özellikle havza bazlı desteklemeye geçilince o yerin iklim şartlarına uygun, kuraklık sıkıntısı yaşayan yerlerde suyu çok seven bitkilerin desteklenmeyecek olması, mazot fiyatlarının yarısının karşılanacak olması, prim desteklemelerinin yıllar geçtikçe belli bir oranda artarak devam etmesi,yeni alanların sulu tarıma uygun hale getirilmesi ülke genelinde pamuk ekim alanlarının geçmiş yıllara göre artacağı yönünde gözükmektedir.