Söke Ziraat Odası > Haberler > BU YILKİ SEZONDAN BEKLENTİLERİMİZ

BU YILKİ SEZONDAN BEKLENTİLERİMİZ

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ

BU YIL Kİ ÜRETİMİMİZDE BEKLENTİLERİMİZ  VE SORUNLARIMIZ

Bu yıl ki ekim sezonu pamukta başlamak üzere.Ancak her yıl olduğu gibi bu yılda üreticilerimizin istek ve beklentileri bulunmaktadır.Öncelikle geçtiğimiz yıllarda geç yatan primlerimizin,bu yıl Nisan ayında yatmasından dolayı çok memnunuz bu şekilde devam etmesini diliyoruz.Fakat,uydu sistemine göre verim miktarlarının belirlenmesi nedeniyle Söke Ovası bölgesinde 2.defa askıya çıkan prim listesine rağmen gösterilen verim miktarlarının düşük olması ve kesilen faturalarda prim desteği kapsamına alınan 3000 üreticimizden 650 üreticimizin toplam 2milyon898bin lirasının eksik yatması üreticilerimizi sıkıntıya sokmuştur.Söke bölgemiz,Aydın’ın bütün bölgelerine göre daha yüksek verim almasına rağmen verim miktarlarının Didim,Koçarlı gibi bölgelerden daha düşük gösterilmiş olması üreticimizi endişelendirmiştir.Bu durumun önümüzdeki sezonda tekrarlanmamasını temenni ediyoruz. Her yıl tanıtımı yapılan tohum çeşitlerinin, yanlış ekim,çimlenme yüzdesi ve çıkış gücünün istenilen seviyede olmaması,çürük,kırık tohumların bulunması,Yıllardan beri devam eden Fusarium toprak hastalığının belli bölgelerde devam etmesi,bu soruna çözüm olabilecek ekim nöbetinin yapılamaması ve ilaçla mücadelenin bulunmaması bu yıl ki verimi etkileyecek belli başlı etmenler gibi gözükmektedir.Daha iyi üretim sezonu için bu durumların zamanla azalmasını umuyorum.