Söke Ziraat Odası > Haberler > DESTEKLEMELER HALA RESMİ OLARAK AÇIKLANMADI

DESTEKLEMELER HALA RESMİ OLARAK AÇIKLANMADI

DESTEKLEMELERİN GAZETELERDE HABER OLARAK DUYURULMASINA RAĞMEN RESMİ BİR AÇIKLAMA HALA YOK

Geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi belli dönemlerde  destekleme modelinin değişmesi ve ya açıklanan desteklemelerin geç duyurulması, üreticinin verilecek olan destekleme zamanını bilememesi doğru planlama yapmasına engel olmaktadır. Bu yıl ise açıklama olarak desteklerin sadece geçen yıla göre 12.8 milyar lira yani %10’luk bir artış olduğunun bildirilmesi, açıklanan desteklerin 3 yıl devam edecek olması,%50 mazot desteği verileceği belirtilse de hala resmi bir açıklamanın yapılmaması durumu söz konusudur, bu yıl mazot indiriminin 36 lira olarak belirlenmiş gözükmekte ancak pamukta harcanan  ortalama mazot miktarı düşünüldüğünde ihtiyacın karşılana bilmesi için en az 45 lira mazot desteği olması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında  açıklanan üreticiyi tatmin etmeyen ve de bölgemizde düşük gösterilen verimlerden dolayı eksik yatan desteklemeler bu konuda tam bir düzen oluşmadığının göstergesidir.

Temmuz ayının ortasına girdiğimiz şu günlerde artık desteklemelerin bir an önce resmi olarak açıklanması gerekmektedir. Üreticinin doğru planlama yapabilmesi, özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerin mağduriyetini en aza indirilebilmesini sağlayacaktır.3 yıllık destekleme planı söylenildiği gibi yürürlüğe girdiğinde  hangi tarihte neyin yapılması gerektiğini bilen  üreticimiz daha doğru ve bilinçli üretim planlaması yapabilecektir.

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI

M.KEMAL KOCABAŞ