Söke Ziraat Odası > Haberler > DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

5 yıl önce faaliyetine son veren çiftçi örgütünü temsil eden uluslararası tarım üreticileri  federasyonu(IFAP) tarafından 14 mayıs 1984 yılında Hindistan’da yapılan genel kurulda çiftçilik mesleğine, sorunlarına ve çiftçilerin toplumda taşıdığı önemi anlatabilmek amacıyla Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ninde üyesi olduğu IFAP’ın maddi sorunlar nedeniyle kapanmasına rağmen geleneksel olarak tüm Dünya’da Çiftçiler Gününün kutlanmasına devam etmektedir.Günümüzde gelişen mekanizasyon,uydu sistemleriyle sulama ilaçlama,sera koşullarında iklimsel özellikleri optimum düzeyde tutabilme,bitkide  istenilen dozda gübreleme imkanı,serada topraksız ürün yetiştiriciliğiyle sadece ekim ve hasadı insan gücüyle,diğer tüm işlemleri bilgisayar programına göre yapabilme teklonojisi ,normal örtü altı sera yetiştiriciliğine göre çok daha yüksek miktarlarda verim alımı sağlanmaktadır bu da tarımsal açıdan önemli gelişmelerdir.Özellikle bölgemiz için drone sistemiyle tarla içerisinde her bir bölgenin durumuna göre belirlenen dozda pix ve yabancı ot uygulaması yapılabilmesi için geliştirilen projeler gelecekte tarımın yazılım üzerinden yapılacağını ve daha güvenilir ve doğru şekilde gelişeceğini göstermektedir.Ancak  her geçen gün nüfusun artmasından dolayı uzmanlara göre Dünya’nın 10 milyardan fazla nüfusu kaldıramayacağı göz önünde bulundurulursa, azalan ve imara açılan tarım arazileri,değişen iklim koşulları,sıcaklıkların geçen yıllara göre daha erken yükselmesi nedeniyle oluşacak kuraklık,yıllık yağış miktarındaki azalmalar,tarımın direk ve ya dolaylı olarak etkilenmesi gelecekte üretimde oluşacak azalmaların yaşam standartlarımızı etkilememesi için bu konuda sorumlu olan herkesin daha dikkatli, ve duyarlı olması gerekmektedir.Çiftçiler günümüzün tüm dünyada huzur,barış ve sağlık getirmesini dilerim.