Söke Ziraat Odası > Haberler > ELEKTROSTATİK İLAÇLAMA YÖNTEMİ İLE DAHA ETKİN VE EKONOMİK İLAÇLAMA YAPABİLMEK MÜMKÜN

ELEKTROSTATİK İLAÇLAMA YÖNTEMİ İLE DAHA ETKİN VE   EKONOMİK İLAÇLAMA YAPABİLMEK MÜMKÜN

Günümüz koşullarında hastalık ve zararlılara karşı biyolojik önlemler alınmaya çalışılsa da kimyasal ilaçlama en etkin faktördür. Ancak  hastalık ve zararlıyı görmeden, uygun dozu ve zamanı ayarlanmamış bilinçsiz ilaçlama sonrasında toprak ve su kaynaklarımız olumsuz etkilenmektedir. İhracat için önemli hedefleri olan ülkemiz açısından da kalıntı oranının fazla olması yanlış ilaç uygulaması gibi sebeplerden daha büyük bir pazar  payına sahip olmamıza engel  gözükmektedir. Bu faktörlerin dışında kullanılan ilaçlama makinesi de önem arz etmektedir. Kullanılan ilaçlama makinalarının damla büyüklüğü ne kadar küçükse ilaçlama etkinliği bir o kadar artmaktadır. Yani damla çapları ne kadar küçülürse bitkiye homojen dağılım, bitkinin mumsu  tabakasından  etkilenmeyip tutunabilme kabiliyeti ,  güneş ışınlarının yakmama etkisi ve kalıntısız ürün bir o kadar artmaktadır. Elektrostatik yükleme ile küçük çaplı püskürtme yapabilen ilaçlama makinaları bitki yüzeyine saplarına alt kısımlara dahil daha eşit dağılmakta, yaprak üzerinde daha fazla temas alanı sağlamakta ve toprağa giden kaybı azaltmaktadır. Toprağa ulaşmaması sebebiyle hem kirliliği, hem ilacın alt yapraklara kadar yapışıp verimliliğini arttıran hem de maliyeti önleyen fazla ilaç atımının önüne geçen bir yöntem olduğundan dolayı geliştirilip, yaygınlaştırılarak bu tarz ilaçlama makinalarına geçilmesi gerekmektedir . Bu şekilde kalıntı fazlalığı yüzünden Avrupa’dan geri dönen ürünlerin ve yoğun kirliliğin önüne geçebilme şansı olacaktır.