Söke Ziraat Odası > Haberler > ET FİYATLARI RAMAZAN AYINDA ARTMAYACAĞI YÖNÜNDE

ET FİYATLARI RAMAZAN AYINDA ARTMAYACAĞI YÖNÜNDE

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ

KIRMIZI ET FİYATLARI RAMAZAMAN AYINDA ARTMAYACAĞI YÖNÜNDE

Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde önemli protein kaynağı ve sofraların vazgeçilmezi olan etin fiyatlarında bir artış beklenmemekte ve bu konuda da ramazan ayı boyunca sıkı denetim yapılması,herhangi bir anormal fiyat artışı durumunda devlet yetkilileri tarafından duyurulacağı belirtilmektedir.Ancak kırmızı et enflasyondaki orana göre belli bir miktarda artmaktadır.Bu süreç alışılmış bir durum olarak devam etmekte,oysa ki temel gıdalarımızdan biri olan etin,üretici tarafından daha çok sürümden kazanması sağlanmalı tüketicinin ise daha uygun fiyata beslenmesi gerekmektedir.Gelişmiş ülkelerde yıllık kırmızı et tüketimi 40kg civarındayken ülkemizde bu rakam 14 kg civarındandır.Bu durumda kırmızı et fiyatlarında ne üreticinin ne de tüketicinin memnun olmadığını gözükmektedir.Olası bir zam durumunda geçici çözüm olarak ithalata gidilmektedir ve üreticinin mecbur kalıp dışarıdan yem alarak maliyetini arttırdığı hayvanını,ucuza elden çıkartarak zarar etmesine neden olmaktadır.Et fiyatlarının gelişmiş ülkelerin fiyatına göre dengeleyebilmemiz için ilk olarak maliyetin %70’inin net olarak yem olduğunu düşünürsek  mera alanlarını değerlendirmemiz ve kolay gözden çıkartılan alanlar olmamasını sağlamamız gerekmektedir çünkü mera alanları ucuz et demektir.Ülkemizin ihtiyacı olan yem miktarı 45 milyon ton olup 16 milyon ton açığı bulunmaktadır.Boş olan mera alanlarını değerlendirirsek maliyeti düşürerek ithalat etmeyi bırakır ihracata bile geçebiliriz.Ayrıca aracıların alım satımlarının denetlenmesi üreticiyi de kazandıran fiyatlandırmanın uygulanması gerekmektedir.