Söke Ziraat Odası > Haberler > MENDERES HAVZASININ GELECEĞİ İÇİN SÜRDÜREBİLİRLİK ŞART

MENDERES HAVZASININ GELECEĞİ İÇİN SÜRDÜREBİLİRLİK ŞART

Ülkemizde ne kadar önemli olsa da göz ardı edilen su kaynaklarının uygun kullanılmaması, gereğinden fazla gübreleme, zararlı ve hastalık belirtisi görmeden ilaçlama, gibi faaliyetler toprak ve kullanılabilir sularımızı geri dönüşümü çok zor bir iyileştirme sürecine götürmektedir. NASA’nın verilerine göre Ege ve Akdeniz bölgelerinde yıllık sıcaklık ortalaması  +2 derece artacağı yönünde, ve Türkiye’de kişi başına düşen su miktarı 1400 m3 olup su azlığı çeken ülkeler arasında bulunmaktadır. Eğer ekonomik ve bilinçli bir su  kullanımı planlı oluşturmazsak su miktarının 1100 m3 civarlarına gerileyeceği bu durumda ülkemiz ve bizler için ciddi bir problem oluşturulacağı öngörülmektedir. Artık eskiye nazaran daha uygun, ekonomik su kullanımına yönelik önlemler alınması gerekmektedir. Ovamızda salma sulamadan damla sulamaya geçiş şimdilik yaygın olmasa da en azından attığımız ilaçlara ve gübrelere dikkat etmemiz gerekir verdiğimiz ilaçlardaki kimyasal kalıntıların etkilerini, aşırı fosfor gübrelemesiyle oluşan ağır metal kirliliği ve radyasyon riskini de en aza indirerek sulama suyunu daha temiz ve sürekli bir şekilde kullanmamıza olanak sağlayacaktır. Defalarca belirttiğimiz organik madde oranının düşük olması ovamızın etkin bir sanayi toprağı gibi sadece yapay gübre takviyesi yapılarak işlenmesi toprağın yorulduğunun ve sömürüldüğünün  göstergesidir .Yeşil gübrelemeyle ya da diğer organik gübrelerle mikroorganizma faaliyetini arttırıp yarayışsız gübre birikimini önlememiz gerekmektedir. Ayrıca mekanizasyon işlemlerini de planlarken ilaçlama ve gübreleme konusunda toprak sıkışmasını önlemek ve daha fazla mazot harcamalarından kaçınmak için minimum miktarda araziye girecek şekilde planlama yapmamız  gerekmektedir.