Söke Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Söke Ziraat Odası > Haberler > MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ BASIN YAZISI

MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ BASIN YAZISI

                         İLÇEMİZDE ZEYTİN ÜRETİMİNDEKİ DURUM  

      Son günlerde odamızla ilgili, hiçbir şekilde sorulup araştırılmadan zeytin üretimiyle alakalı, ilgisiz kaldığımız konusunda bir takım yersiz haberler yazılıp çizilmektedir. Şu bir gerçektir ki Söke İlçesinde pamuktan sonra en çok üretimi yapılan ve ekonomik değeri olan bitkisel ürün zeytindir.

Bu yıl ilçemizde zeytin üretiminde olumsuz mevsimsel değişikliklerden dolayı verim kayıpları yaşanmıştır. Bu verim kaybından en çok dağ köylerimizde susuz olarak “karayaprak” diye tabir ettiğimiz zeytin çeşidini yetiştiren üreticilerimiz zarar görmüştür. Kışın soğuk geçmemesi zeytinde yağ oranlarını düşürerek hasada ara verilmesine sebep olmuş ve devamında da istenen yağ oranları yakalanamamıştır.

Diğer taraftan Doğanbey, Atburgazı ve Tuzburgazı bölgelerimizde yetiştirilen zeytinlerde de bu verim kaybı yaşanmış ancak dağ köylerimizdeki kadar sert bir şekilde hissedilmemiştir. Buradaki en büyük etmen bu bölgelerimizde yoğun olarak “gemlik” dediğimiz zeytin çeşidinin sulu tarım olarak gübrelenerek ve ilaçlanarak yetiştirilmesidir. Bu yıl sofralık zeytine talep oldukça yüksek olmuştur. Buradaki üreticilerimiz zaten yoğun şekilde sofralık üretim yaptıkları için yağlık olarak yaşadıkları kayıpları sofralıktaki iyi satışlardan karşılamıştır.

Tüm dünyada zeytin, yağlık ve ya sofralık tüketimi karşılamak amaçlı yetiştirilmektedir. Bakanlığımız (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) zeytin bitkisi için şu an desteklemeyi sadece zeytinyağında fark ödemesi olarak yapmaktadır (80 krş/kg). Sofralık zeytinin de dane bazında prim verilmesi konusunda en son 27 Eylül 2017 tarihinde Aydın’daki tüm Ziraat Odalarıyla birlikte bakanlığımıza dile getirmiştik. Tüm ziyaretlerimizde olduğu gibi ilerleyen dönemlerde de bu konuyu dile getirmeye devam edeceğiz.

Biz Söke Ziraat Odası yönetimi olarak bölgemizde her üretilen ürünü ayırt etmeksizin takip ediyor ve sorunları tespit ederek bakanlık nezdinde sık sık dile getiriyoruz. Bununla da yetinmeyip üreticimizi bilinçlendirme adına, odamızda eğitim toplantıları da düzenliyoruz. Konuyla ilgili en son odamızda 22 Kasım 2017 tarihinde İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından zeytin yetiştiriciliği teknikleri ve hasadı konulu bilgilendirme toplantısı düzenledik. Bu ve benzeri eğitim toplantılarımız daha önce de yapıldı ve ilerleyen zamanlarda da yapılacaktır. Zeytin üretimindeki verimi arttırmak adına bu tarz toplantılara katılımın fazla olması üreticimizin lehine olacaktır, burada da doğru bilgilendirme, haber yayma ve teşvik etme konusunda köy muhtarlarımıza büyük görev düşmektedir.

                                                                                                                                                                                                                                            SÖKE ZİRAAT ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI:MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ