Söke Ziraat Odası > Haberler > MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ YAZISI

MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ YAZISI

TARIM SİGORTALARINDA 2018 YILINDAKİ YENİLİKLER

Ülkemizde her yıl çiftçilerimizi , girdi maliyetleri ,hastalık ,zararlı, don, sel felaketi gibi faktörler üretimini olumsuz etkilemekte ve üretim gücünü azaltmaktadır. Tarım sigortaları genel itibariyle göz ardı edilmektedir. Herhangi bir nedenden dolayı bir mağduriyet yaşandığında önemi anlaşılmaktadır.

2006 yılından bu yana yenilenerek her geçen yıl daha çok riski kapsamı altına alan TARSİM 2018 yılında da yeni kapsamlarıyla sigorta teminatını genişletmektedir. Bu yıl ilçe bazlı kuraklık verim sigortasında ilk defa  buğdayın yanında arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluklarında ,  don, sıcak rüzgar, aşırı yağış, ve aşırı nem risklerinden kaynaklı verim azalışları teminat kapsamına alınmıştır . Karar kapsamında bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halinde verilecektir. Buna ilave isteğe bağlı olarak meyve ağaçları ve asmalarda , dolu, fırtına, hortum, sel, su baskını ve isteğe bağlı olarak açık alanda yetiştirilen meyve bahçeleri ve bağlarda don riski, taşıt çarpması kapsam dahilindedir. Ayrıca  Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda ölüm riski ve isteğe bağlı hırsızlık riski, kümes hayvanlarında ölüm riski, arı kovanlarında fırtına, yangın, sel, taşıt çarpmasına karşı teminat kapsamına alınmaktadır. Devlet prim desteği oranında tüm risklerde %50 oranında uygulanacak ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısıyla don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği ve kuralık verim sigortasında %60 oranında prim desteği sağlanacaktır. Herhangi bir mağduriyet yaşamadan ürünümüzü teminat altına almalı ve olası bir durumda zararı minimuma indirmemiz gerekmektedir. Bu yıl yağış miktarları geçen yıla göre fazla gözükse de , geçen yıl yağışların az olması nedeniyle baraj rezerv suyu kullanıldı. Bu nedenle  bu yılki yağışlar şu an baraj rezerv suyunu doldurmaktadır  . Ayrıca küresel iklim değişiklikleriyle  birlikte sıcaklık artışları kurak bir periyod oluşabileceği riskini göstermektedir. Bu nedenlerle ödenecek ufak miktarlarla oluşabilecek büyük zararları önleyebilmek için tarımsal üretim döneminde oluşabilecek riskleri teminat kapsamına almamız gerekmektedir.