Söke Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Söke Ziraat Odası > Haberler > ODAMIZDA,OVAMIZIN GENEL DURUMU,PAMUK SATIŞINDA YAPILMASI GEREKENLER

ODAMIZDA,OVAMIZIN GENEL DURUMU,PAMUK SATIŞINDA YAPILMASI GEREKENLER

Ovamızda bu yıl en fazla uğraştıran etmen zararlıyla mücadele diyebiliriz. Havadaki nemin fazlalaşmasıyla birlikte yaprakbiti yayılmaya başlamıştır. Siyah ve kanatlı türlerinin daha tehlikeli olup hızlı ve eşeysiz üremesi, yaprak bitlerinin artmasına neden olmuştur. Uygulanan ilaçların yoğunluğu ve ölçüsü çözüm olmamakla beraber etken maddesinin hep aynı olması zararlının daha da bağışıklık kazanmasına ve populasyonunun artmasına sebep olmaktadır. İlk ilaçlamada çözüm alınamadığı için ikinci ve üçüncü ilaçlamada aynı etken madde ilaçlar kullanılıp zararlının önüne geçilememektedir. Yapılması gereken farklı etken madde içeren (kimyasal içeriği farklı olan), zararlının farklı bölgelerine etki edebilen ilaçlara yönelmek ve atılan ilaçtan sonra hemen sulama yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca ekim zamanından başlayarak her parselde ekim, gübre, uygulanılan ilaçların ve miktarlarının tarihi günü gününe not edilmesi gerekmektedir .

Hasat makinelerinin denetlenmesi ve hava nem oranının %70’i,ürün kaybının ise %3’ü geçmediği koşullarda pamuk hasadının yapılması için ovamızda pilot bölge olarak seçilerek pamuk toplama makinelerine gps takip cihazı takılması zorunlu kılınmıştır. Kanunun yürürlüğe girmesinin asıl amacı herkesin bildiği gibi lif kalitelisini ve sürdürülebilirliği arttırarak piyasadaki pamuk satış fiyatlarımızı yükseltmek ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi daha yüksek fiyatlardan pamuğumuzu satabilmek. Bizlerin, Üreticilerimizin, çırçır fabrikası sahiplerinin , hasat yapan makinecilerimizin bu konuda duyarlı ve sabırlı olup pamuğun kalitesi için bu tür çözümlerin çoğaltılıp geliştirilmesi ,daha doğru kanunların çıkarılması konusunda elimizden geleni yapmamız gerekmektedir.

Üreticilerimiz bir yandan hasat işlemlerini diğer yandan  satış işlemlerini yapmaktadırlar. Ancak üreticinin çırçır fabrikalarına verdiği emanet usulüyle satılan pamuklar nedeniyle  fatura kesilmediği için borsada gözükmeyen satışlar, fiyatları olumsuz etkilenmekte ,  borsada hareketlilik yaşanmamakta ve  satış fiyatları oluşmamaktadır. Bu durum üreticinin kazancını olumsuz yönde etkilemektedir. Daha önce belirttiğimiz gibi çırçırcılarımızın pamuğu lisanslı depolara vermesi ve üreticimizin de pamuğunu emanete vermemesi, beklemesi , mecbur kalmadıkça da pamuğunu satmaması gerekmektedir.