Söke Ziraat Odası > Haberler > ORGANİK TARIM ALANLARI VE İHRACATI ARTARAK

ORGANİK TARIM ALANLARI VE İHRACATI ARTARAK

ORGANİK ZEYTİNDE ULUSLAR ARASI DÜZEYDE OLMALIYIZ

Dünya’da yaklaşık 2 milyar insan pestisitli ürünlerle beslenmesinden dolayı hayatını tehdit eden hastalıklarla boğuşmakta, 1,4 milyar insan da obezite sorunu yaşamakta ve sağlıksız gıdalarla beslenmeye devam etmektedir.Ancak düşük maliyetli girdilerle,toprağın ve suyun korunmasını sağlayan eğer bilinçli şekilde yapılırsa hastalık ve zararlılarla biyolojik olarak mücadele edilebilen organik tarım ile Dünya’da ve ülkemizde sağlıklı nüfus arttırılıp gelecek kuşaklar içinde sağlıklı yetişme olanağı sağlayabilmektedir,bu durum günümüz dünya nüfusunu göz önünde bulundurursak zor bir süreçte devam etmekte ancak her geçen yıl ülkemizde dahil olmak üzere organik tarım alanları ve ihracatı artmaktadır.Ülkemiz,organik tarım hareketi federasyonu verilerine göre organik tarımda bu yıl içerisinde en hızlı gelişen 4.ülke konumuna gelmiştir.Bu sektörün öncü temsilcilerine göre ülkemize talep 500 milyon dolara ulaşmış olup Brezilya,İspanya,Avustralya,Japonya gibi ülkelerle birlikte artık 2.derece gelişmiş Pazar hacmine sahip grup arasında yer almaktayız.Bölgemizde,sadece ülke genelinde organik sayılan zeytin yetiştiriciliğine artık daha çok önem verilip uluslar arası organik ürün olarak kabul edilmesi ve piyasada yerini alarak ülkede organik tarım pazar hacmini daha da geliştirmesi gerekmektedir.Böylelikle zeytin üreticilerimiz daha çok kazanacak ve ihracata da büyük katkısı olacaktır.