Söke Ziraat Odası > Haberler > ZEYTİN HASTALIĞI

ZEYTİN HASTALIĞI

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUSTAFA KEMAL KOCABAŞ

ZEYTİN AĞAÇLARINDA İLAÇLAMADA GECİKMEMELİYİZ

Bölgemizde Zeytin ağaçlarının büyük çoğunluğunda sulama yapılamaması nedeniyle her yıl ürün alınamamakta ve verim düşük olmaktadır birde hastalık ve zararlılarında etkisiyle verim daha da çok etkilenmektedir.Bölgemizde görülen zeytin sap sokanında,zeytin ağaçlarında ilkbaharda çiçeklenme dönemiyle birlikte,çiçek tomurcukların belirmesiyle başlayıp çiçeklerin meyve bağlamasına kadar devam eder,tomurcuğun çanak yaprağını ve çiçeği emerek beslenirler.Çanak yaprağının emilmesi sırasında yuvarlak bir leke meydana gelir. Zaman ilerledikçe emilen yer koyulaşır, çiçek açılamaz, renk kahverengiye dönüşür zarar gören tomurcuk kuruyup dökülür. Çiçek salkımındaki tomurcukların çeyreğine yakını bu zararlıdan etkilenir. Özellikle güneye bakan zeytinliklerde çiçek tomurcuklarında kararma ve dökülmenin olması halinde ilaçlamaya başlanması gerekir. Pamuklu bitte ise larvaları tomurcuk ve sürgün uçlarında balımsı bir madde üretip çiçeklenmeyi engeller ve bitki özsuyunu emip çiçek ve tomurcukların dökülmesine neden olurlar. Zeytin çiçeklerinde %10 civarında pamuklanma görülmesi halinde geç kalınmadan hemen ilaçlamaya başlanmalıdır. Organik zeytin üretimi yapan çiftçilerimiz ise birçok etken maddenin yasaklı olmasından dolayı bu zararlılardan minimum etkilenmesi için organik tarıma uygun ilaçlar kullanmak zorundadır bunlar da Bacillus Thuringiensis bakterisi içeren ilaçlar ve Arapsabunu gibi ilaçlardır.